Search
vineri 19 august 2022
  • :
  • :

Monumente de arhitectura si biserici

Biserica „Sf. Nicolae” Roznov

35916030Edificiul impresionează prin eleganța arhitectonică în exterior și prin bogăția și valoarea mobilierului și obiectelor de cult. Pentru toți pelerinii care doresc să treacă pragul acestei sfinte biserici se cuvin a fi menționate câteva informații:

  • Lucrările pregătitoare, adunarea materialelor, cioplirea pietrelor şi zidăria au început din anul 1884 sub urmărirea atentă a lui Dimitrie Pruncu. Piatra necesară noii construcţii a fost adusă de către bunii credincioşi din Roznov cu carele cu boi de pe albia râului Bistriţa şi din cariera de piatră de la Piatra Şoimului, iar materialul lemnos de la … Citeste mai mult

Castelul Roznovanu și conacul familiei Economus

Castelul Roznovanu a fost lăsat moştenire bisericii, prin testament, de către Gheorghe Roznovanu, dar executorii testamentari nu au mai respectat documentul.

În 1911, câştigătorii procesului (reprezentaţi de Prinţul Ghica) au vândut moşia din Roznov, pentru plata datoriilor şi a legatelor, arendaşului de origine greacă Hector D. Economus. Vechiul castel al familiei Roznovanu a fost dărâmat de Economus, care a ridicat o nouă reședință cu anexe în altă locație a parcului. Din vechile construcții anexe ale castelului se mai păstrează astăzi doar poarta de intrare și gura de acces a beciului.

Bibliografie: Dimitrie Hogea, Din trecutul oraşului Piatra neamţ. Amintiri, Tipografia Record, Piatra Neamţ, 1936, p. 159.

Parcul dendrologic

IMG_2092_resizeRealizare a ctitorului bisericii, parcul dendrologic se întinde pe o suprafaţă de 3 ha și adăpostea odată arbori seculari (stejari, fagi, castani) și specii rare (tisă, brad argintiu, salcâm japonez, etc.). Astăzi și-a pierdut din strălucirea de odinioară, multe specii au dispărut, iar lacul de promenadă a secat. Parcul a făcut parte din moşia boierului Roznovanu şi a reprezentat locul unde numeroase personalităţi de altădată veneau pentru a petrece câteva zile de odihnă. Parcul, mai puţin suprafaţa de peste un hectar pe care se află şi conacul Economus, au intrat în patrimoniul Primăriei Roznov.

 

Hanul Roznovanu

Roznov-Beciuri-6890Tot pe teritoriul oraşului, în apropiere de biserica „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Roznov, se afla şi Hanul Roznovanu, distrus de un incendiu. Se mai păstrează astăzi doar intrarea beciului.